Wat is MDMA-(analogon)-therapie?

MDMA-therapie is een vorm van therapie waarbij een MDMA-analogon gebruikt wordt om je te helpen bij je emotionele helingsproces. De sessies vinden plaats in een veilige en sfeervolle omgeving hier bij Make Sense in Maassluis. Tijdens de sessie kunnen we diep ingaan op emotionele en psychologische kwesties die naar voren komen. Je kunt toegang krijgen tot herinneringen, emoties en overtuigingen die normaal gesproken moeilijk bereikbaar zijn. Mijn rol als therapeut is cruciaal in dit proces. Ik bied je empathie, ondersteuning en begeleiding terwijl jij door jouw emotionele ervaringen gaat. De MDMA-analogon helpt jou om moeilijke emoties en traumatische herinneringen te verkennen en te verwerken, waardoor diepe heling en nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Na de sessie is er tijd voor nazorg en integratie, waarin je de ervaringen en inzichten uit de therapie kunt verwerken en toepassen in jouw dagelijks leven. Dit kan onder andere bestaan uit gesprekken met mij, het bijhouden van een dagboek of het doen van zelfreflectie-oefeningen.

MDMA - niet het doel, maar een tool

Tijdens een therapeutische setting zorgt MDMA (analogon) ervoor dat je je niet overweldigd voelt wanneer je geconfronteerd wordt met gedachten over of gesprekken over traumatische ervaringen. Dit komt doordat MDMA tijdelijk de angst- en verdedigingsmechanismen van je brein vermindert, waardoor je je meer ontspannen en veilig voelt. Dit mechanisme achter het effect van MDMA helpt je om gemakkelijker met moeilijke emoties om te gaan en jezelf open te stellen voor het therapeutische proces.

 • Meer empathie
  MDMA vergroot gevoelens van empathie, waardoor je je beter kunt inleven in anderen en jezelf. Dit helpt om een vertrouwensband op te bouwen met de therapeut en je comfortabel genoeg te voelen om eventuele trauma's te verkennen en erover te praten. Bovendien helpt MDMA om ervaringen vanuit een ander perspectief te benaderen, waardoor je meer in staat bent om je angsten en traumatische herinneringen te verwerken. Dit kan leiden tot een diepere verbinding met je eigen emoties en trauma, evenals een beter begrip van de ervaringen van anderen.

 

 • Vermindering van angst: Onder invloed van MDMA speelt angst minder een rol vanwege de verminderde werking van de amygdala. De amygdala is een deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van angst en angstreacties. De verminderde activiteit in de amygdala leidt tot een afname van angstgevoelens. Hierdoor voel je je veiliger en meer op je gemak tijdens de therapie. Je kunt met meer vertrouwen en minder angst openlijk praten over de emotionele uitdagingen die je in je leven hebt ervaren. Doordat angst minder op de voorgrond staat, kun je je beter richten op het verkennen en verwerken van je trauma's. Je kunt dieper graven en emotioneel beladen onderwerpen met meer vrijheid en openheid bespreken. 

 • Emotionele verwerking
  Het gebruik van MDMA kan gevoelens van geluk, euforie en tevredenheid opwekken. Wanneer je tijdens deze fase van tevredenheid praat over je trauma of moeilijkheden, wordt de informatie op een andere manier in het brein verwerkt. Het brein kan dit als een bijzondere ervaring beschouwen. Ondanks het praten over traumatische gebeurtenissen voel je je namelijk tevreden en veilig. Bovendien kun je voorzichtig worden blootgesteld aan je angsttriggers terwijl je in deze veilige staat verkeert. Na verloop van tijd zal het brein de triggers associëren met de positieve staat waarin je je bevindt. Dit maakt blootstellingstherapie zeer effectief onder invloed van MDMA, omdat de triggers niet langer automatisch leiden tot angst.


 • Je ego staat minder in de weg
  Onder invloed van MDMA kan het voelen alsof je je minder bewust bent van jezelf en de dingen om je heen. Dit kan leiden tot een gevoel van verbondenheid, waarbij het soms lijkt alsof de ervaringen niet direct met jou als persoon verbonden zijn. Vanuit deze gemoedstoestand is het gemakkelijker om je meer verbonden en vertrouwd te voelen met je therapeut, waardoor je je veiliger voelt om kwetsbare onderwerpen zoals trauma te bespreken.

 • Verandering van denken
  Bij gebruik van de meeste psychedelica gaat het brein op een andere manier werken dan je bent gewend. Er kunnen nieuwe inzichten en dwarsverbanden worden ontdekt. Van te voren is natuurlijk niet te voorspellen hoe dit zal verlopen. Het mooie van dit soort sessies is dat nieuwsgierigheid wordt beloond en dat mensen veelal nieuwsgierig blijven naar zichzelf, anderen en de wereld. MDMA kan je een positieve mindset geven, waardoor je meer hoop en optimisme kunt ervaren in je leven. Dit kan helpen om de uitdagingen van het herstelproces aan te gaan en te geloven in je eigen vermogen om te groeien en te genezen.

Kortom, met MDMA wordt er een veilige en ondersteunende omgeving gecreëerd waarin je moeilijke gedachten en emoties rondom trauma kunt verkennen zonder overweldigd te worden door angst. Dit kan je helpen om diepere inzichten te krijgen, emotioneel te groeien en te werken aan het herstel van traumatische ervaringen.

MDMA-therapie - niet alleen bij trauma

MDMA-therapie is waardevol bij de behandeling van PTSS, maar ook andere psychische aandoeningen. Het mooie is dat MDMA-therapie niet alleen bedoeld is voor mensen met trauma, maar ook van waarde is voor jou als je op zoek bent naar een diepere verbinding met jezelf of anderen. Of je nu worstelt met trauma of gewoon op zoek bent naar een betekenisvolle ervaring, MDMA-therapie is een waardevol hulpmiddel om meer uit het leven te halen, vrij te komen van beperkende overtuigingen en een dieper gevoel van geluk te ervaren. 


MDMA-therapie is helaas niet voor iedereen geschikt. Er zijn een aantal specifieke contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen die in overweging moeten worden genomen, zoals de medische geschiedenis, medicijngebruik en individuele gevoeligheid. Tijdens het intakegesprek met de therapeut wordt je familie- en medische geschiedenis doorgenomen aan de hand van een uitgebreid intakeformulier en worden alle mogelijke contra-indicaties doorgenomen. Als er enige twijfel bestaat over de veiligheid van het gebruik van MDMA, vindt de sessie geen doorgang. Lees meer over de contra-indicaties voor MDMA-therapie of neem contact met ons op voor specifieke vragen.