Media over Psychedelica-geassisteerde therapie

Psychedelica werden aanvankelijk niet ontwikkeld voor recreatief gebruik, maar als potentieel therapeutische hulpmiddelen. In de jaren ’50 tot ’70 begonnen therapeuten, met name in de Verenigde Staten, verschillende psychedelica te gebruiken als hulpmiddelen in therapie. Deze stoffen, zoals psilocybine en LSD, boden veelbelovende resultaten in de behandeling van diverse psychische aandoeningen. Helaas leidde de verspreiding van psychedelica in recreatieve settings tot een groeiende bezorgdheid bij de autoriteiten. In de jaren ’70 en ’80 werden veel van deze middelen als illegale drugs geclassificeerd en onderworpen aan strenge controlemaatregelen, wat leidde tot een tijdelijke stopzetting van hun therapeutisch gebruik.

Desondanks is er recentelijk hernieuwde interesse in de therapeutische potentie van psychedelica, met name in gecontroleerde en begeleide settingen. Onderzoekers en therapeuten richten zich opnieuw op psychedelica bij de behandeling van PTSS, depressie, angststoornissen en verslavingen. Wetenschappelijk onderzoek naar het therapeutische gebruik van psychedelica, zoals psilocybine en MDMA, heeft veel vooruitgang geboekt en laat veelbelovende resultaten zien. Voor MDMA-therapie is het onderzoek het verst gevorderd op het gebied van PTSS. Ook zijn er studies die aantonen dat psychedelica effectief kunnen zijn bij eetstoornissen, sociale angst en verslavingen. De heropleving van het onderzoek biedt hoop op een toekomst waarin psychedelica-geassisteerde therapieën een waardevolle rol kunnen spelen in de behandeling van diverse psychische aandoeningen.







Organisaties

Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica is te vinden op de websites van de organisaties die zich hiervoor inzetten, waaronder:



Traumaspecialist Bessel van der Kolk over MDMA-therapie

‘Je leert naar jezelf te kijken zonder te oordelen. Je leert jezelf zien en ervaren. En krijgt een veel dieper gevoel van wie je bent,’ vertelt Bessel van der Kolk (psychiater en traumaspecialist) over MDMA-therapie in onderstaande aflevering van Zomergasten over 'Trauma en PTSS'. Bessel van der Kolk is een vooraanstaande Nederlandse psychiater en expert op het gebied van trauma en traumatherapie. Hij is vooral bekend om zijn baanbrekende werk en zijn boek "The Body Keeps the Score", waarin hij de effecten van trauma op het lichaam en de geest verkent en innovatieve behandelmethoden voor trauma bespreekt. Zijn werk heeft een grote impact gehad op het begrip en de behandeling van trauma wereldwijd.