Herstel van disconnectie

Trauma, dat kan variëren van ernstige gebeurtenissen zoals oorlog of misbruik tot ogenschijnlijk kleinere maar nog steeds impactvolle ervaringen, kan diepgaande emotionele littekens achterlaten. Een van de veelvoorkomende gevolgen van trauma is schaamte. Gelukkig wordt er momenteel actief onderzoek gedaan naar het gebruik van psychedelische therapie als een veelbelovende benadering om mensen te helpen bij het verlichten van deze emotionele last. Bovendien kunnen de inzichten van Dr. Gabor Maté ons helpen begrijpen waarom deze benadering zo veelbelovend lijkt te zijn.

Lees meer »

C-PTSS

Er wordt niet veel gesproken over de diepe schaamte die voort komt uit de valse geïnternaliseerde overtuiging dat we van nature slecht, gebroken of niet goed genoeg zijn. Maar woorden hebben kracht. De woorden en boodschappen die we als kind van onze opvoeders hebben ontvangen, kunnen een diepgaande invloed hebben op ons zelfbeeld en ons gevoel van eigenwaarde. Dit kan leiden tot een basaal gevoel van diepe schaamte die ons in ons volwassen leven blijft achtervolgen.

Lees meer »

Gekweld door schaamte

Praten over het trauma is vaak al moeilijk genoeg, maar mensen met trauma worden vaak nog veel meer gekweld door de schaamte die ze voelen over dat wat ze zelf wel of juist niet hebben gedaan onder de betreffende gebeurtenis. Dit zie je goed terug bij slachtoffers van (seksueel) misbruik. Velen van hen kampen met een hartverscheurende schaamte over de dingen die ze deden om te overleven en de manier waarop ze probeerden verbinding te houden met de persoon die hen geweld aandeed. Dit geldt in het bijzonder als de dader een bekende van het slachtoffer was. Dit leidt tot verwarring over de vraag of men wel een slachtoffer was of misschien een gewillige deelnemer.

Lees meer »

Je bent niet kapot

 Je voelt je misschien gebroken, maar je bent niet kapot. Je verdriet, je pijn of je angst is geen teken dat je defect bent. Sterker nog: je vernietigende gevoelens, hoe naar ze ook zijn, zijn niet je vijand! Als een bloedirritante, oorverdovende wekker word je erdoor wakker geschud. Ram die wekker niet steeds op standje snooze. Probeer niet steeds de pijn die je voelt het zwijgen op te leggen en te verdoven op een destructieve manier. Luister daarentegen eens naar de boodschap die schuilt achter jouw angst, boosheid of verdriet. Zodra je de oorsprong van je pijn weet te ontdekken, kan je deze daadwerkelijk gaan overwinnen. Wees nieuwsgierig naar je diepere behoeften. Is er een verandering in je leven nodig om je niet meer zo ellendig te voelen? Heb je anderen nodig? Heb je behoefte aan rust en tijd in de natuur? Aan een veiligere omgeving of de hoop op een veilige toekomst? Verlang je ernaar écht gezien of gehoord te worden? Jouw gevoelens zijn richtingwijzers naar een leven met meer voldoening en vrede. Je kunt juist dóór jouw pijn de weg vinden in de richting van de dingen die je werkelijke behoeften vervullen. Het maken van verbinding met anderen en het hebben van intieme relaties is essentieel. Je hebt het nodig om alle schaamte los te laten en te kunnen praten over dat wat jou verdriet doet. Je hoeft er niet alleen voor te staan. We hebben elkaar nodig!

Lees meer »