Wat is MDMA?

De oorsprong van MDMA - Geen partydrug, maar therapeutisch hulpmiddel

MDMA werd aanvankelijk niet ontwikkeld als partydrug, maar als een potentieel therapeutisch hulpmiddel. Het werd in 1912 gesynthetiseerd door de Duitse farmaceutische firma Merck met het oog op het ontwikkelen van een medicijn om de bloedstolling te stoppen. De therapeutische eigenschappen van MDMA werden pas later ontdekt. In de jaren 70 begonnen psychotherapeuten, met name in de Verenigde Staten, MDMA te gebruiken als een hulpmiddel in de therapie. Ze merkten op dat de effecten van MDMA, zoals het vergroten van empathie, het verminderen van angst en het bevorderen van communicatie, gunstig waren in het therapeutische proces. MDMA hielp cliënten om gemakkelijker toegang te krijgen tot hun emoties en traumatische herinneringen, en vergemakkelijkte de verbinding met de therapeut. Tijdens therapeutische sessies onder invloed van MDMA voelden cliënten zich meer ontspannen, veilig en verbonden. Dit creëerde een omgeving waarin ze beter in staat waren om hun trauma te verwerken en diepgaande emotionele doorbraken te ervaren. MDMA werd gebruikt bij de behandeling van diverse psychische aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen en relatieproblemen.

Maar waar hebben we het eigenlijk over wanneer we spreken over MDMA? MDMA is de afkorting voor methyleendioxymethamfetamine, in de volksmond beter bekend als XTC (ectasy), één van de meest gebruikte synthetische drugs. Echter, MDMA zit ín XTC, maar het ís geen XTC. In een XTC-pil zitten naast MDMA ook andere middelen, zoals cafeïne of andere psychoactieve middelen. MDMA wordt in de puurst mogelijke vorm gebruikt in de vorm van kristallen. MDMA wordt meestal oraal ingenomen als tablet of poeder, waarna de eerste effecten na 30 tot 60 minuten gevoeld worden. Na 75 tot 120 minuten pieken de effecten en in totaal duurt een MDMA-ervaring zo'n drie tot zes uur. 

                                                                                                                                                                                                                                     Afbeelding: Pure MDMA in kristalvorm                                         

Effecten van MDMA op je brein

MDMA heeft verschillende effecten op je brein, te weten:

  • Verhoogde stemming en gevoelens van verbondenheid: MDMA zorgt ervoor dat er meer serotonine in je brein vrijkomt. Serotonine is een stof die invloed heeft op je stemming en emoties. Daardoor voel je je vrolijker en ervaar je sterke gevoelens van verbondenheid met anderen.
  • Meer energie en alertheid: MDMA beïnvloedt ook andere stoffen in je brein, zoals dopamine en noradrenaline, die je helpen om meer energie te hebben en alerter te zijn. Dit zorgt ervoor dat je je wakkerder en actiever voelt.

 

 

  • Sterkere emoties en betere communicatie: MDMA kan ervoor zorgen dat verschillende delen van je brein beter met elkaar kunnen communiceren. Dit maakt het gemakkelijker om je gedachten en emoties met elkaar te verbinden. Hierdoor kun je emoties intenser voelen en kun je gemakkelijker praten over je gevoelens.

  • Vermindering activiteit van de amygdala (angstbrein): Wanneer de activiteit in de amygdala wordt verminderd, zoals bij het gebruik van MDMA, kan dit leiden tot een afname van angst en een verhoogde bereidheid om openlijk over emotionele onderwerpen te praten.

MDMA-analogon

In Nederland is MDMA een verboden stof. Daarom maken we gebruik van een stof die sterk lijkt op MDMA, genaamd een MDMA analoog. In de wereld van de scheikunde verwijst "analoog" naar een stof die chemisch nauw verwant is aan een andere stof, waarbij de structuur van het molecuul bijna identiek is, maar met subtiele verschillen. Dit geldt ook voor het MDMA analoog. De structuur lijkt sterk op die van MDMA, maar er zijn kleine verschillen waardoor deze stof allereerst legaal is. Bovendien heeft het minder intense effecten dan MDMA, maar roept het juist meer positieve en empathische gevoelens op. Bij de meeste mensen is er na de sessie minder sprake van de typische "dinsdagdip" die vaak optreedt na het gebruik van MDMA. Deze verschillen maken naar onze mening het MDMA analoog zelfs geschikter voor sessies. Een voor- en nadeel van het MDMA analoog is dat de effecten iets langer aanhouden.

Eigenschappen

MDMA

MDMA-analogon

Werkingsduur

4-6 uur

5-7 uur

Emotioneel

Sterkere emoties, meer empathie, euforie, verbindend

Sterkere emoties (alle), meer empathie en euforie dan bij MDMA, verbindend

Energie

Verhogend

Ontspannen

Indien u meer details wilt weten over het MDMA analogon, de legale status van deze stof, de risico's, aanbevolen tijd tussen sessies, en hoe het lichaam het MDMA analogon afbreekt, nodigen we je uit om hier verder te lezen.

 

Is MDMA (analogon) veilig?

MDMA is een veilige stof, wanneer deze gebruikt wordt in afgemeten en bescheiden doseringen, na voorbereiding en onder professionele begeleiding. Recreatief gebruik van MDMA, zonder toezicht en in onveilige omstandigheden kan risico's met zich meebrengen en schadelijk zijn voor de gezondheid. In een therapeutische context, waar MDMA wordt gebruikt onder begeleiding van een ervaren professional, worden de risico's tot een minimum beperkt. Zo wordt de dosering voorafgaand aan de gegeven MDMA-therapie nauwkeurig bepaald en worden vooraf eventuele contra-indicaties uitgesloten. De fysieke en mentale gezondheid van de cliënt wordt voortdurend in de gaten gehouden. Praktijk Make Sense biedt een veilige omgeving waarin de cliënt zich comfortabel en ondersteund zal voelen. Ook zorgen we voor een passende voorbereiding middels een uitgebreide intake en bieden we nazorg.


MDMA-gebruik leidt niet tot lichamelijke verslaving. Als je hierover meer wil lezen, adviseren we je de blog 'Waarom psychedelica niet verslavend zijn' te lezen van Robert de Vos (Mindblowing.nl). Ook heeft David Nutt uitgebreid onderzoek gedaan naar de verslavende effecten van verschillende drugs.
Een bruikbaar artikel hierover kan je hier vinden.

Grafiek van “Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis,” by D. J. Nutt, L. A. King, & L. D.
Phillips, 2010, The Lancet, 376(9752), https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)61462-6. Copyright
2010 by Elsevier Properties S.A.

Er zijn enkele contra-indicaties voor het ontvangen van MDMA-therapie. Wil je weten of MDMA-therapie voor jou geschikt is? Klik dan hier.