Herstel van disconnectie

Trauma, dat kan variëren van ernstige gebeurtenissen zoals oorlog of misbruik tot ogenschijnlijk kleinere maar nog steeds impactvolle ervaringen, kan diepgaande emotionele littekens achterlaten. Een van de veelvoorkomende gevolgen van trauma is schaamte. Gelukkig wordt er momenteel actief onderzoek gedaan naar het gebruik van psychedelische therapie als een veelbelovende benadering om mensen te helpen bij het verlichten van deze emotionele last. Bovendien kunnen de inzichten van Dr. Gabor Maté ons helpen begrijpen waarom deze benadering zo veelbelovend lijkt te zijn.

 

Overlevingsmodus
Wanneer een traumatische gebeurtenis plaatsvindt, schakelt het lichaam en de geest vaak over naar een overlevingsmodus. Deze modus kan resulteren in een bevriezing van emoties, het onderdrukken van pijnlijke herinneringen en de ontwikkeling van overlevingsmechanismen. Het is een natuurlijke respons om te proberen te overleven te midden van extreme stress.

De prijs van disconnectie

Echter, op de lange termijn kan deze overlevingsmodus leiden tot disconnectie - het gevoel van losgekoppeld zijn van je eigen emoties, lichaam en zelfs van anderen. Deze disconnectie is een beschermingsmechanisme dat ons helpt om te blijven functioneren in moeilijke omstandigheden. Maar na verloop van tijd kan het problematisch worden en bijdragen aan verschillende psychische en fysieke gezondheidsproblemen. Dr. Gabor Maté, een bekende expert op het gebied van trauma en verslaving, benadrukt het belang van het begrijpen van de dieperliggende oorzaken van verslaving en psychische aandoeningen. Hij wijst erop dat trauma vaak de kern vormt van deze problemen en dat het onderdrukken van emoties, zoals schaamte, een manier kan zijn om met dat trauma om te gaan.

Herstellen van disconnectie met psychedelische therapie

Het herstellen van de disconnectie die ontstaat na trauma is een cruciaal onderdeel van het helingsproces. Hier komt psychedelische therapie in beeld. Substanties zoals psilocybine (uit truffels) en MDMA hebben de potentie om een diepgaande verandering in het bewustzijn teweeg te brengen, waardoor mensen op een dieper niveau met hun emoties en herinneringen kunnen omgaan.

In een veilige en begeleide omgeving kunnen mensen ondersteuning krijgen om de onderdrukte emoties en herinneringen te verkennen, zonder angst of weerstand. Psychedelica kunnen ook empathie en verbondenheid bevorderen, wat kan helpen om schaamte en zelfkritiek te verminderen. Dit proces biedt de kans om de verbinding tussen de geest en het lichaam te herstellen.


Integratie en zelfcompassie

Na een psychedelische therapie-ervaring is integratie essentieel. Het omvat het toelaten en verwerken van onderdrukte emoties, het cultiveren van zelfcompassie en begrip, en het actief werken aan het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Het kan een uitdaging zijn, maar het resultaat kan een gezonder, meer vervuld leven zijn, waarin schaamte niet langer de boventoon voert.

De combinatie van de inzichten van Dr. Gabor Maté en de potentie van psychedelische therapie biedt een veelbelovende nieuwe benadering voor de behandeling van trauma en de daarmee gepaard gaande schaamte. We hopen dat deze benadering veel mensen zal helpen in te toekomst om hun trauma te integreren en een pad te vinden naar genezing en herstel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.