C-PTSS

Er wordt niet veel gesproken over de diepe schaamte die voort komt uit de valse geïnternaliseerde overtuiging dat we van nature slecht, gebroken of niet goed genoeg zijn. Maar woorden hebben kracht. De woorden en boodschappen die we als kind van onze opvoeders hebben ontvangen, kunnen een diepgaande invloed hebben op ons zelfbeeld en ons gevoel van eigenwaarde. Dit kan leiden tot een basaal gevoel van diepe schaamte die ons in ons volwassen leven blijft achtervolgen.

Negatieve woorden zoals "waardeloos," "stom," "onbekwaam" of "slecht" kunnen diepe littekens achterlaten. Deze woorden dringen door in onze geest en worden geïnternaliseerd als de waarheid over wie we zijn. We zien onszelf door de lens van deze destructieve woorden en ontwikkelen overtuigingen dat we niet goed genoeg zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van ontoereikendheid, schaamte en zelfs zelfhaat.

Diepe schaamte is een symptoom dat vaak voorkomt bij mensen die zijn opgegroeid met negatieve opvoedingservaringen. Het ontstaat uit de valse overtuiging dat we op de een of andere manier intrinsiek slecht, gebroken of onwaardig zijn. Die schaamte kan ons achtervolgen, ons beletten gezonde relaties op te bouwen en ons ervan weerhouden onze volledige potentieel te benutten.

Het is mogelijk is om te genezen van de diepe schaamte die is ontstaan ​​uit negatieve opvoedingservaringen. Het begint met bewustwording en zelfreflectie. Erken de negatieve boodschappen die je hebt ontvangen en vraag jezelf af of ze echt waar zijn. Vaak zijn deze overtuigingen gebaseerd op de perspectieven van anderen en niet op de realiteit.

Therapie onder invloed van psychedelica kan een waardevolle rol spelen in de heling van diepe schaamte, om onder andere de volgende redenen:

  1. Veranderde bewustzijnstoestand: Psychedelica kunnen een veranderde bewustzijnstoestand induceren, waardoor mensen op een dieper niveau met hun emoties en herinneringen kunnen omgaan. Dit kan helpen om onderliggende traumatische ervaringen en de bijbehorende schaamte beter te begrijpen en te verwerken.

  2. Verminderde angst en weerstand: Psychedelica kunnen de angst en weerstand verminderen die soms optreden tijdens traditionele therapie. Dit kan mensen helpen om openlijker te praten over hun gevoelens van schaamte en trauma.

  3. Versterkte empathie: Sommige psychedelica, zoals MDMA, kunnen empathie en verbondenheid bevorderen. Dit kan de therapeutische relatie versterken en mensen helpen zich meer op hun gemak te voelen bij het delen van hun diepste gevoelens van schaamte.

  4. Toegang tot het onbewuste: Psychedelica kunnen toegang bieden tot het onbewuste, waardoor mensen mogelijk traumatische herinneringen kunnen herbeleven en ze opnieuw kunnen beoordelen. Dit kan helpen bij het veranderen van de manier waarop iemand schaamte associeert met deze herinneringen.

  5. Langetermijneffecten: Onderzoek suggereert dat een enkele sessie met psychedelische therapie langdurige positieve effecten kan hebben op de geestelijke gezondheid, waaronder het verminderen van symptomen van angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS), die vaak samengaan met CPTSS.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.